Misbruk av barn brukt til utpressing i cyberspace

Kjære lesere, om du ikke følger med  denne uken vil du trolig kunne ende opp uten fungerende mobiltelefon, og problemet kan vedvare om du ikke er observant de neste minuttene. La oss kalle denne teksten for en kort introduksjon til noe som slår stadig flere midt i panna.

Jeg kaller det «mobilt mareritt»

La meg kvikt, og raskt å få ta deg med på innsiden av det trøbbeltårnet som er i ferd med å bygge seg opp for enkelte norske mobilbrukere. Det hele starter med noe så enkelt som en advarsel i mobildisplayet som i god gammel utpressingsstil forteller deg at telefonen din er låst, og blokkert av utenforstående som ikke har til hensikt å slippe den fri fra fangenskap med mindre du betaler en sum på inntil fem tusen kroner.

Var det noen av dere som sa skjer ikke meg? Infisering kan skje ved noe så enkelt som at du besøker en nettside, eller klikker på en link i en mail, men tilbake til fangenskapet.

Dersom du følger den godt beskrevne oppskriften for å frigjøre mobilen fra mobilt fangenskap vil luringene som har satt seg fore å tjene penger på deg og din mobiltelefon trolig slippe telefonen din fra dens klamme grep. I alle fall for noen stakkarslige sekunder for selv banditter ved at gjenkjøp er langt enklere enn å selge til en ny kunde, så sagt med andre ord;

Så snart du tror at problemet er borte, og at solen igjen skinner fra en solfylt himmel vil mørke utpressingsskyer igjen dukke opp på mobildisplayet, og denne gang vil mest sannsynlig summen bandittene ber om være både større, farligere og mer truende.

På toppen av det hele vil de trolig beskylde deg for å ha surfet på barneporno eller annet griseri som skremmer deg fra kontakt med myndighetene, og andre problemløsere, men det finnes håp.

En av dere lesere delte i mail med meg at dere på tross av gjentatte betalinger fortsatt hadde en «kid-nappet» telefon. Slik er det med banditter, og du har ikke med betaling gjort annet enn å bekrefte at deres forretningsmodell virker

Ved å få hjelp fra eksterne til å tømme telefonen og sette dens innstillinger tilbake til utgangspunktet fra dagen du kjøpte den vil mye av problemet være løst, men også her er det feller. Mange velger nemlig å flytte med seg innholdet, og vips så flytter de også med seg hele banditt programmet med tilhørende utpressingsfunksjonalitet.

Neste a-ha opplvelse bir dermed at telefonen på nytt er blokket, og nye krav med trusler om alt fra lovens lange arm til «buksevann», eller juling popper nok en gang opp på smart telefonen som på dette tidspunktet har vist seg å være dum som et brød.

Høres situasjonen kjent ut?

Ja, den gjør nok det for mange av dere og grunnen er at det vi nå ser tidligere var kjente mafia metoder fra PC verden. Det er bare det at i 2016 er det så mye mer lønnsomt å svindle oss på mobilen.

Var det noen som sa lettlurt.

Nei, for all del. Ikke du og jeg.

1. Ikke la deg lure av slike bøter. De er aldri rettmessige bøter, men alltid falske krav. Verken FBI eller norsk Politi krever inn penger fra merklige lovbrudd på nett.

2. Lever inn telefonen din så er du sikker på at ikke problemet vedvarer.

3. Ikke flytt over filer selv med mindre du vet at du ikke flytter med problemet. Svært mange får nemlig dette med seg videre når de selv flytter over billed og programfiler.

Alt godt herfra, og stay safe!

Del saken om du bryr deg!

Følg meg gjerne på min offentlige profil på Facebook her; MIN FACEBOOK!

www.kjellolakleiven.no

TAKK FOR BESØKET!

Tips til bloggen kan sendes til Kjell-Ola.kleiven@rignorge.no

STAY SAFE

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *