Dette kan vise seg å være den største tabben i nyere norsk historie

Snakk om å gjøre i buksa med hele verdens øyne på Norge.

Selv velrenommertere Newsweek omtaler Norges giga tabbe. Jeg skjemmes!

Med 7000 oljemilliarder på bok skulle man tro at nasjonen Norge hadde råd, og vett til å beholde eierskapet til marinebasen Olavsvern i forsvarets hender, men salget som gav nasjonen Norge kun 35 millioner kroner kan vise seg å bli så mye mer enn et finansielt bomsalg. Det kan vise seg å bli den største tabben som er gjort i nyere norsk historie.

Basen kostet fire milliarder da den ble bygget.

Er det ok å la russiske skip bruke vår marinebase? Svaret er et krystallklart nei, og nå må noen ta politisk ansvar og rydde opp i fadesen. 

 Vi nordmenn fremstår som en gjeng med skogs-matroser!

Resultatet av salget av marinebasen er at vi nå har fått den aggressive russiske bjørnen som leieboer godt plantet på norsk territorium, og det som tidligere var en stolt norsk marinebase kan nå bli så mye mer enn en russisk forskningsstasjon i Norge. Det kan bli et viktig strategisk knutepunkt for det russiske forsvaret i Norge.

Det hele er skremmende, og fryktelig naivt.

«Ved et salg burde forsvaret sikret seg rett til å godkjenne en fremtidig leietaker. Det skylder vi både det norske folk og NATO»

«Det russiske nyhetsbyrået Sputnik har nylig omtalt Newsweeks artikkel som omhandler Norges fadese, og de peker på at det ironisk nok var Jens Stoltenberg som var statsminister da salget fant sted. Som de fleste bør ha fått med seg, er Stoltenberg i dag NATOs generalsekretær.

Hva er sannsynligheten for at Putin ville tillate norske interesser å overta en russisk militærbase for skarve 35 millioner? Han ville ikke gjort det for hele oljefondet.

«Det er positivt at andre, utenfor Forsvaret, kan benytte anlegget til verdiskapende aktivitet», sa daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) da salget av den topphemmelige marinebasen Olavsvern ble godkjent av Forsvarsdepartementet i 2013. Hun burde visst bedre. Om hun da ikke med «andre» mente Putin & Company?

På den andre siden av grensen til Russland sitter Russerne og ler av sitt naive folkeslag i vest. Nok en gang har naive nordmenn gjort seg bort.

For med Russland som leietaker noen få måneder etter salget kan mye tyde på at Norge har pisset ordentlig i buksa.

Vi er verdens rikeste land, og helt uten forsvar

7000 oljemilliarder kan være en god grunn for Russland til å angripe lille Norge. Den russiske bjørnen trenger som kjent å styrke seg finansielt, og vår nabo i øst rasler stadig mer hissig med sablene. De siste årene har russiske fly og u-båter jevnlig utfordret våre grenser, og som motsvar på vår NATO øvelse tidligere denne måneden der 5000 soldater deltok satte Putin 76.000 soldater i bevegelse.

Samtidig sendte Putins talerør ut en pressemelding med ordlyden «Norge provoserer og spionerer»

Onsdag kveld skrøt den russiske forsvarsledelsen av å ha 76.000 soldater i aksjon på Kola-halvøya. Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide ser likevel ikke grunn til å reagere.

For en en ubetydelig salgssum på kun 35 millioner kroner har vi risikert å miste 7000 milliarder, tilsvarende et helt oljefond.

Kanskje oljefondet som vi er så stolt av ender som finansiering av stadig mer kuler og krutt for Putin, og det russiske forsvaret. Våre politikere har i alle fall hjulpet dem langt på vei.

Følg meg opp Facebook og få nye blogginnlegg så snart de er ute. MIN Facebook profil

Denne teksten er en klassikker fra arkivet på KleivenBlogg – Det var blant Norges mest leste blogginnlegg i 2015! Denne uken tok innlegget av igjen og er lest av tusenvis bare det siste døgnet.

fTBn18mLAHk

LES OGSÅ MER OM OLAVSVERN SAKEN HER; http://www.thelocal.no/20150403/former-military-brass-express-russia-concerns 

LES OGSÅ MER OM OLAVSVERN SAKEN HER; http://www.ndtv.com/world-news/russian-ships-in-old-arctic-nato-base-set-alarms-bells-ringing-751886

WWW.KJELLOLAKLEIVEN.NO

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

15 kommentarer

 1. Rune Indstrand

  Olavsvern-saken….et mareritt for Norge og resten av NATO!

 2. Rolf Hatlestad

  Misliker sterkt at du Kjell-Ola Kleiven trekker inn hele nasjonen ang. salg av en viss marinebase.
  De absolutt fleste nordmenn vet nøyaktig hvem som solgte/ leide ut denne basen.
  Også hvem som satt med makten når dette skjedde, så
  IKKE KOM Å KOM HER !!!
  Adresser rette vedkommende som i hele tatt kunne få gjennomført ett salg !!
  Men det tør Du ikke ? Eller…..?

 3. knut erik fjeld

  er ikke 1000 milliarder det samme som 1 billion?

 4. KURT GULDVIK

  Er det noe verre at oljefondet havner i Moskva istedet for i Brussel?

 5. Norsk: 1 000 000 000 000 = 1000 milliarder = 1 billion
  Engelsk/amerikansk: 1 000 000 000 = 1000 millioner = 1 billion
  1 norsk billion = 1 eng/am trillion

 6. 1 Billiard

 7. Bjorn Ekhoy

  Jo det stemmer, og 1000 billioner er en trillion.

 8. Problemet er nok at Olavsvern ligger for langt fra Oslo til å ha noen betydning.
  Hva skjer om f.eks Akershus festning, som ikke har noen praktisk betydning for Norge uten om den historiske, ble forsøkt solgt til ett Russisk eiendomsselskap ?
  Hadde det blitt protester før riksantikvaren klaget på at den store satelittovervåkings doomen på 20 meter på taket av hovedbygget brøt med byggeskikken ?
  Eller ville turistkontoret eller bydelsutvalget klaget på hindret adgang for turgåere, eller at det ble brukt russiske flagg på 17 mai ?

 9. Nei, Bjørn, 1.000.000 billioner er en trillion.

 10. Tore Tangen

  Og nå skal de legge ned Andøya flystasjon!!

 11. Joda, det var kanskje en tabbe dette, men vi har jo ryddet opp i det ved å legge ned hovedflyplassen i Bodø, og flytter den sørover. Slik at ikke russerne så lett når tak i de nye svindyre jagerflyene våre.

 12. Morten Jacobsen

  Olavsvern ble i sin tid bygget som base for ubåter og MTBér samt som hovedkvarter for Tromsø Sjøforsvarsdistrikt i en tid da Norge hadde 15 undervannsbåter og 5 MTB skvadroner (a seks båter). Etterhvert ble sjøforsvarsdistriktet lagt ned, antallet ubåter redusert til seks og alle MTBér utfaset til fordel for seks korvetter. I praksis var basen i stadig mindre bruk, og kun for opphold av undervannsbåter til vedlikehold og lading av batterier i ny og ne. Innenfor et stramt Forsvarsbudsjett ønsket Forsvaret (og Sjøforsvaret) å flytte midler fra basestrukturen til mer seiling, øving og trening av en redusert fartøystruktur og i tillegg flytte mer logistikk fra baser til et nytt logistikk- og støttefartøy i et mobilt konsept. Bortsett fra Haakonsvern, var alle baser i Sør-Norge lagt ned og i Nord-Norge var det fortsatt virksomhet i Sortland, Tromsø, Ramsund og på Trondenes. Valget sto i praksis mellom Olavsvern (OOS) og Ramsund (ROS). På sistnevnte var det stor aktivitet med gode verkstedsfasiliteter og området er i tillegg viktig for øving av spesialstyrker. På Olavsvern var det som nevnt liten aktivitet med uvirksomme kontor- og forlegningsfasiliteter og et fjellanlegg som bare ble benyttet i korte perioder gjennom året. Da det viste seg mulig å etablere ladefasiliteter for ubåter ved ROS var ikke valget vanskelig. Denne beslutningen er faktisk forsterket ved at en fremtidig struktur (desverre) bare skal bestå av fire undervannsbåter. Forsvarsbyggs salg av basen er en annen historie, men lite relevant i forhold til nedleggelsesbeslutningen. ROS er et tilfredsstillende alternativ for norske undervannsbåter når de en gang i blant har behov for vedlikehold og batterilading i Nord-Norge. Med et begrenset forsvarsbudsjett er det heller ikke rom for å opprettholde en kaiplass på en base i Tromsø for besøkende ubåter en sjelden gang.

 13. Hvorfor omtales Russerne hele tiden som en en potensiell krigsfiende og krigshisser? Når raslet de i sabler mot
  Norge og når satt de å lo av naive og akk så dumme nordmenn? Dette innlegget er jo helt tanketomt. Hvorfor samarbeider man ikke tett med Russland militært? Hvorfor i helvete skulle Russland være interessert i å invadere Norge? Hva har Russland noen gang truet med militært overfor Norge? Har de noen gang i historien vært en reell trussel? Nei. Tvert i mot. Så kom dere alle ut av det Amerikanske paranoide psykotiske jerngrep og begynn å tenk selv. Mye mer kledelig og et grunnlag for nasjonal stolthet. Nok er faen meg nok.

 14. Nordlending

  Det var en privatmann/investor i tromsø som kjøpte Olavsvern.
  Basen leies ut til både privatpersoner/klubb og til lager.
  Det stemmer at russerne også et dær, men ikke militært men forskingsbasert som leietaker!!
  Olavsvern ble først prøvd leid ut til det norske militæret og norske bedrifter men uten hell.
  Siden ble det lagt ut internasjonalt og det er der russerne kommer inn.
  Så Olavsvern er ennå norsk, dog blitt privat.
  Greit om en henter inn alle fakta først og ikke svartmaler det.
  Blir fort for unyansert og mye feilinformasjon!
  Om dette gjøres med viten og vilje, vil jeg ikke spekulere i.

 15. Tja. Vi får se hva som skjer nå da. Om det skjer noe. For jeg har anmeldt Gro, Jens og Jonas for landssvik til PST med henvisning til hijabsaken, med Stasiarkivene luskende under

  – Hvordan kan et parti (AP) i et demokrati bestemme at folk i deres parti ikke skal etterforskes for landssvik?