10 vanlige grunderfeil du ikke skal gjøre om du starter eget selskap

10 vanlige grunderfeil du ikke skal gjøre om du starter eget selskap

Kjære leser, jeg vet at mange av dere går med forretningsideer i magen, og flere av dere har spurt meg om de vanligste feilene Ola og Kari Nordmann gjør når butikk skal startes. For å hjelpe dere litt på vei har jeg derfor satt opp mine topp ti når det kommer til tabber på veien. Flere av fellene har jeg opp gjennom årene gått i feil, og om jeg i god etterpåklokskap skal kunne si at jeg har lært av feilene så skyldes det i alle hovedsak at jeg har måttet krype til korset og innse at jeg har tapt et slag, men krigen den skal vinnes.

Da vi startet selskapet RIG for noen år tilbake fikk jeg gode råd på veien av en av selskapets aksjonærer. «Det tar lenger tid enn du tror Kleiven», sa han og han fikk rett.

Som entreprenør og forretningskvinne eller mann er det alltid noen overraskelser i ermet, men er er 10 blemmer du nå kjenner.

 1. Du regner med at alt går raskere enn det faktisk gjør og budsjetterer med inntekter langt før de faktisk kommer.
 2. Du undervurderer konkurransesituasjonen fordi du ikke har satt deg godt nok inn i markedet.
 3. Du overvurderer kundens behov, eller evne til å se behovet for ditt produkt
 4. Du bommer fullstendig på kapitalbehovet som følge av de overnevnte punktene.
 5. Du setter deg ikke godt nok inn i egen forretningsplan, eller lar av andre grunner avvik fra planen skje.
 6. Du lar håp, og drømmer overskygge den reelle situasjonen når ubehageligheter dukker opp. Ubehagelige overraskelser på grunderreisen kommer du aldri utenom, og det er nettopp disse som tester om du er egnet som sjef for eget selskap.
 7. Du innser for sent at skipet du har bygget seiler uten at mannskapet lytter eller har nødvendig respekt for kapteinen
 8. Du frykter for å ansette de flinkeste folka fordi disse kan true din egen posisjon.
 9. Du undervurderer de formelle kravene til det å drive næringsvirksomhet, og dropper derfor det å få på plass en god forretningsfører eller regnskapsfører
 10. Du tror at andre kan utføre eller gjennomføre din ide. Nei, om ideen er din så er hovedleveransen det også. Delmålene kan du og dine folk nå sammen. 

Så er det bare en ting å si til slutt. La aldri noen andres negativitet ødelegge din drøm, og la aldri din egen iver og positivitet overskygge de hindrene som du faktisk må forsere. 

Lykke til.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 kommentar

 1. Hei. Sier ikke du ikke har rett men en «feil» jeg gjorde var å gi rabatt, vennerabatt, den sluttet aldri. Jeg viste ikke hvor den skulle stoppe og ga bort masse av min lønn til «perifere venner». Et veldig vanskelig og sårt emne. Venner forventer isteden for å trenge. Hvorfor ikke handle hos deg og støtte og å «gi» istedet for å forvente en bra pris… mulig jeg er slik selv men det ble et reelt problem. -Monica her🙋🏼‍♀️