Ikke si det til noen

Kjære leser, her følger en tankevekker, og den er både reklamefri og gratis.

En påstand jeg ofte hører her til lands er at Norge er så lite og transparent at alvorlig kriminalitet ikke finner grobunn her. Stemmer egentlig det? La oss leke litt med tall.

4 prosent av dataangrep som utføres mot mål i Europa, Midtøsten og Afrika, kommer fra datamaskiner på norsk territorium, ifølge en ny rapport. Tallet kommer fra den årlige trusselrapporten til IT-sikkerhetsselskapet NTT Security, melder Finansavisen. 4 prosent av cyberangrepene stammer fra norske IP-adresser. Det betyr trolig ikke at Norge har et høyere antall datakriminelle enn andre land, men kanskje heller svakere kontroll på IT-sikkerheten, skriver avisen.

Om vi følger opp dette så vet vi allerede at Norge og norsk naivitet tidligere har huset både terror-finansierere, og andre med skumle hensikter og vi vet også at Norge i teknologiens tidsalder ikke lenger beskyttes av en geografisk plassering som krever innsats for å misbruke eller utnytte oss og vår infrastruktur. Våre rutiner her til lands er jo også fortsatt basert på tillit i mange tilfeller, og IT-sikkerhet er fortsatt et fremmedord for mange. Det ser man ikke minst på hvordan mange bedrifter lar ting «flyte» fordi de ikke ser seg eller sine systemer som åpenbare mål.

I vår tidsalder er imidlertid kriminelle flinke til å finne de smutthullene som enklest kan åpnes, og vi kan nok forvente at norske IT avdelinger kan få nok å stri med i tiden fremover. Når vi ser på svindel av norske selskaper i kombinasjon med bruk av ny-teknologi så er utviklingen skremmende, og de pengene som norsk næringsliv taper på fenomener som CEO-svindel, og andre lumske angrep av det mer teknologi baserte slaget vil garantert skyte i taket ettersom flere ute i verden innser at vi ikke følger med i timen. Her til lands er vi nemlig verdensmestere på å ta i bruk ny teknologi men vi er ikke i nærheten like opptatt av hvordan den kan brukes mot oss.

Ikke si det til noen. La det være vår hemmelighet.

God ukeslutt godtfolk.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *