Når du blir brukt til å svindle andre!

«Når du blir brukt til å svindle andre»

Kjære leser, livet ass! Hvordan har du det egentlig i dag?

Jeg er litt trøtt i dag etter noen intense dager med Svindeljegerne-innspilling og mye annet, men jeg vil dele noen ord om svindel. Halvveis ned i den første lille doble-espresoen på Albert, så kommer teksten. Jeg vil dele noen ord om noe som er i ferd med å bli så mye mer enn et problem for enkeltindividet. Problemet jeg skal snakke, eller skrive litt om nå er i ferd med å bli et samfunnsproblem, og nettopp derfor fortjener det så mye mer oppmerksomhet enn det egentlig får. I Politiet sier de som regel at problemet ikke kan stoppes fordi penger flytter landegrensen, og derfor henlegges gjerne sakene. Slik kan vi ikke ha det. Nå må vi alle ta ansvar godtfolk!
Vi må bruke hodet ved bruk av sosiale-medier, og vi må slutte å overføre penger til folk vi ikke kjenner.
De siste årene har stadig større del av livene våre endret seg fra å finne sted i den virkelige verden til å finne sted på nett. Med dette kommer nye utfordringer, og ikke minst trusler, og disse truslene kan bli dyre for kvinnen, eller mannen i gata. La meg illustrere ved et et eksempel.
For en tid tilbake ble jeg kontaktet av en kvinne som hadde mistet kontroll på¨facebook-kontoen sin. Den var rett og slett tatt skurke-kontroll over av uvedkommende, og disse hadde som et neste ledd i kjeden brukt kvinnen til å svindle også hennes venner. Samlet var tapene store og kvinnen som var i både økonomisk og omdømmemessig-trøbbel kunne ikke annet enn å slikke egne sår. Pengene var ført ut av landet via muldyr. Ansiktet hennes ble brukt til å lure venner og kjente. Disse tapte som kvinnen også mye penger.
For å forklare dette fenomenet på et enkelt sett så kan vi si at kriminelle i dag bruker en av tre midler for å lure deg. Empati, frykt eller grådighet. De legger opp svindelforsøk basert på hva de tror at du vil falle for og går deretter rett på lommeboka di. Er du eksempelvis en voksen kvinne så er det som regel «empati-kortet» de bruker. For menn i førti årene som meg så er grådighet et vanlig triks. De tilbyr oss via lumske triks å gjøre raske penger.  Raske penger, som er våre bare vi følger noen enkle triks.
I virkeligheten er det bare skurkene som blir rike.
Om vi fortsetter å bruke kvinnen som eksempel så kan vi si at hun skulle få store penger, ved å innbetale noen små penger. Går du først på kroken på denne så blir kravene stadig flere og hyppigere. Svindel-aktiviteten økes, og press legges på offeret. Om offeret begynner å betale så vet svindlerne at de kan pushe grensene. De bruker utprøvde metoder, og kynisk presisjon som gjør sitt til at ofre som tror at de har møtt drømmepartneren fortsetter å drømme, ofre som er redd og blir utpresset fortsetter å frykte, mens de som tror at de skal bli rike fortsetter å fantasere om alt de skal bruke penger på.
I virkeligheten er det helle skremmende effektiv manipulering som gjerne styres fra call-sentere i det store utland. Selv om dette ofte kalles for Nigeria-svindel så ville jeg brukt et helt annet navn på fenomenet. Først av alt fordi kun seks prosent av disse tilfellene kommer fra Nigeria. Deretter fordi Nigeria-svindel egentlig handler om brev som ble sendt ut som agn på nitti-tallet. Det vi nå ser er egentlig mer sofistikert fisking med tilpasset agn. Jeg ville kalt det «Sosialt drevet manipulasjon»  eller «sluk og snøre». Veldig mange biter på sluken.
Så ille er det faktisk at nordmenn taper flere hundre millioner bare på dating-varianten av stuntet, og da kan ikke en gang regne seg frem til hva totalen utgjør. Det handler garantert om milliarder. La oss være ærlig godtfolk.
Verken du eller jeg skal noengang overføre penger til folk som vi ikke kjenner. Det gjelder enten vi treffer dem på nett eller på nærmeste T-banestasjon.
Stay-safe godtfolk.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *