Smerte og grunnmuren i livet

«Så jævla vondt, men da må du holde på grunnmuren i livet»

Kjære leser, hva er egentlig verdien av dine verdier? Nå tenker du sikkert at jeg er ute etter pengene dine, men jeg vil få dere til å reflektere over noe helt annet, og det handler ikke om «hard cash». Det handler rett og slett om de grunnverdiene som livet ditt bygger på. Jeg snakker om det settet av egenskaper og syn som gjør ditt meningsfullt. De tingene i hverdagen som gjør at du velger å prioritere som du gjør på godt og vondt. La meg gi deg et eksempel fra meg selv, og mitt liv.

En av mine grunnverdier i livet er det å sette lojalitet til mine nærmeste først. I praksis kan det bety at jeg noen ganger glemmer meg selv i det store bildet, men det er slik jeg vil leve. Jeg vil at de jeg verdsetter skal vite at jeg går på glødende kull for dem. Jeg vil de som stoler på meg skal vite at jeg alltid strekker meg maksimalt for å innfri forventninger. Om jeg ikke alltid klarer det så har jeg i alle fall gitt alt, og det er en en av mine grunnverdier. En annen grunnverdi i mitt liv er å aldri gi opp, og med den verdien kommer mye smerte. Jeg har alltid sagt at kampen vinnes når smerten begynner å komme, og ofte er det slik men ikke alltid.
Nå nylig fikk jeg eksempelvis en påminnelse om at det å gå gjennom smerte ikke alltid fører til seier. Jeg fikk en påminnelse om at det å bite tennene sammen ikke alltid fører til seierspallen, men slik er livet og bærer det rett hjem for å slikke sårene. Om seieren glapp, så var læringen desto viktigere, og med den kom også erkjennelsen av at min tro på seier til slutt om man aldri gir opp ikke alltid gjør seg gjeldende.
Like fullt så vet jeg at jeg i situasjonen gav alt, og når det ikke førte frem så kan jeg ikke klandre meg selv eller noen andre for at det gikk gikk hjem. Den læringen var dyrkjøpt men verdifull i ettertid. Da er det lettere å kjempe videre for livet er en kamp, og selv om det er både nydelig og vakkert så kommer det også med en god dose brutal virkelighet.
Om jeg skal fortsette å snakke litt om livet og verdier, eller erfaringer, så har har lyst til å dra dere inn i mitt jobb-univers. Sist uke var vi på en svindlerjakt som for enkeltindivider har kostet millioner, men smerten i kroner og øre er ingenting mot smerten som er påført ofrene rent emosjonelt. Jeg snakker om smerte som kan rive en familie i fillebiter, og selv om det var uforskyldt at familien havnet i en slik smell så må man huske at all friksjon som kommer av turbulens i et liv får konsekvenser.. En menneskekropp er bare skapt for å takle en viss mengde turbulens eller friksjon, og deretter får det effekt som søvnmangel, og slitasje som ingen mennesker skal måtte gå gjennom. Jeg snakker om effekt som ekstremt vekttap, angst og frykt. Jeg snakker om reaksjoner som ubegrunnet sinne, og frustrasjon som følger en hele døgnet. Slikt kan rive hvem som helst i fillebiter.
Nei godtfolk, om jeg skal gi et råd når det kommer til ekstreme press situasjoner som det familien gikk gjennom så er det å holde sine grunnverdier tett til brystet, og jobbe seg gjennom som et lag. Deretter må man søke hjelp fra de som kan noe om problemet som har oppstått, og der Svindeljegerne i dette tilfellet tok saken, så kunne hjelpen kommet et helt annet sted fra i et annet tilfelle. Uansett form og farge, så er hjelp og det å være tro mot seg selv det viktigste man kan gjøre når livet tar en uforutsett sving, og det vil alltid et liv gjøre. Med det sagt;
Hva er dine grunnverdier i livet, og hvem vil du være? Om du har svaret på det da blir både medgang og motgang så mye enklere å håndtere.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 kommentarer

 1. Selv om livet stort sett er godt, er det dager hvor kloke ord gjør større inntrykk.
  Noen ganger trenger man å få tilbake troen på menneskeheten. I en verden som stadig blir mer egoistisk og de fleste feier for sin egen dør.
  Ord som gir mening og som treffer der de skal.
  Det er ofte så lett å kritisere, men det sitter langt inne å gi ros. Særlig til fremmende. Det burde ikke være sånn.
  I dag trengte jeg dette, i dag satt ordene der de skulle.
  Du er et klokt og et godt menneske.
  Takk for at du deler.

 2. Takk for at du deler Kjell Ola, har selv gode grunnverdier (syns jeg da selv) og har opplevd at disse har blitt satt på prøve av mine nærmeste. Dette har resultert i at jeg har valgt de vekk for å gjøre tilværelsen bedre for mine barn og meg selv. Og verdiene mine har ikke blitt borte av den grunn. Heller tvert i mot..når man opplever at de som står deg nærmest «utnytter» den du er, så ser man virkelig hvilken mennesker man ønsker å ha i livet sitt. Og de jeg har valg, gjør meg til et hellere og mer verdifullt menneske. Og det er jeg super takknemlig for:)