Hvordan er din privat-økonomi satt sammen?

Om sparing samt penger og sånn!

Det er flere av dere som har spurt meg hvordan jeg prioriterer i egen økonomi i hverdagen, og om jeg har noen aktiv spareplan. Det er jo så mye å velge i på dette området.
Når det kommer til økonomi så har jeg opp gjennom årene hatt fokus på sparing gjennom litt ulike instrumenter, og når sant skal sies så har jeg alltid valgt å prioritere ganske så trygt. Jeg har alltid hatt litt ulike aksjefond, og selv om det jeg setter av ganske lite der så har avkastningen over tid vært god. Det skyldes nok at jeg velger de trygge alternativene med liten nedside og tilhørende moderat oppside, men oppsiden den er der like fullt, Et annet viktig innslag i min sparing er boligene mine, og i tider der veksten i det norske boligmarkedet har vært helt hinsides så følger opparbeidelsen av kapital ganske så godt med. I tillegg så er det jo hyggelig å bo i fine omgivelser.
På boligfronten der har jeg alltid hatt en filosofi om å kjøpe den kjipeste boligen i det fineste området. Da er oppsiden størst, og muligheten til å forhandle eller gjøre et kupp ganske god. I tillegg er det jo gjerne slik at du med litt innsats, og vilje kan se hva noe kan bli om du ser forbi stygg, eller gammel tapet og fæle fliser. For meg har det å legge penger i bosted over tid vært min største investering, men kanskje også en av de mest lønnsomme.
Når det gjelder stedet der jeg økonomisk kanskje har tatt mest risiko så var det uten tvil da jeg la penger i oppstart av egen virksomhet under navnet Risk Information Group med forretningspartner Preben for mange år siden. Preben og jeg hadde en drøm om å bygge noe sammen, og sammen med et knippe investorer så plasserte vi midler i å bygge et offensivt risiko-miljø med fokus på svindel, hvitvasking, terrorfinansiering og korrupsjon. Pengene jeg plasserte i dette selskapet er nok den mest risikable investeringen, og samtidig den som kanskje er mest verdt i dag. Selv om selskapet i dag omsetter noen titalls millioner med positiv bunnlinje og fin vekst, så var det mange som avskrev oss da vi startet og det har kostet mye blod, svette og tårer å komme dit.
Nettopp derfor er jeg så utrolig stolt av RIG, og alt risikogutta mine og jeg får til i hverdagen. Det at vi i dag har samtlige norske banker som kunder er noe jeg er veldig stolt av men som investering da vi startet var risikoen skyhøy. Det var det ingen tvil om.
Når enkelte av dere spør meg om investeringsråd så vil jeg egentlig spille ballen tilbake på følgende sett; Gjør en investeringsplan for din økonomi som gjør at du kan leve godt, og samtidig kan sove godt om natten. Styr unna «hype», og såkalte «bli rik» løsninger og velg heller de etablerte alternativene. Om du skal ta stor risiko da ville jeg satset pengene på noen der du selv kan påvirke resultatet. Da vi startet RIG så var jeg trygg i hjertet fordi jeg visste at både Preben og jeg ville gå alle de ekstra milene for å lykkes. Jeg var sikker på at vi selv kunne drive fremdriften om vi møtte humper i veien, og humper vi alltid komme som grunder.
Med det sagt så skal du alltid se på rammebetingelsene ved enhver investering, og du skal sette opp en enkel analyse på alt som kan gå til helvete. Så må du også huske at drømme-avlastningen aldri skal blende deg når en beslutning skal taes. Du må planlegge utifra «worst case», og ikke «best». Du må også huske at ting tar tid, og ingenting blir bygget på en dag.
Lykke til!
Stay safe
(Bildet er fra felles-poolen ved min bolig på Aker Brygge. Noen ganger er en god investering og  det å unne seg en solid og trivelig hjemmebase en og samme sak)
Trivsel og en god investering kan også huset mitt i Spania sies å være. Det gir både mulighet for utleie og trivsel.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *