Om Instagram og Facebook samt påstått avlytting av samtaler via appen

Om Instagram og Facebook samt påstått avlytting av samtaler via appen

«Det er en het diskusjon på nett om Facebook og Instagram avlytter samtaler for å adressere nøkkelord i samtalen for bruk til annonsering» –

La meg bruke noen linjer på å forklare problemstillingen; Det er god grunn til bekymring når det kommer til overvåkning i vår tidsalder, og det skal sies at det meste av det vi bruker av elektroniske duppedingser, og apper kommer med muligheter for å ta opp lyd.

Dette kan stort sett alle apper, og ting vi laster ned gjøre, og grunnen er enkel. Det handler om at appen vil sikre seg din aksept til å utføre ulike handlinger, og disse kan variere fra opphenting av filer på din telefon til bildeopptak, eller lydopptak etc.

Lyd kan dermed misbrukes om vi setter det på spissen, og i virvaret som oppstår rundt opptak og frykt for avlytting så har det blitt en trend på nett å diskutere om Facebook, og Instagram lytter til samtaler for å bedre plassere annonser som treffer deg og dine ønsker. Om de i såfall gjør noe slikt bruker de da denne informasjonen til annet? Trusselen er jo der som en naturlig følge av teknologiens muligheter, og det fordi de fleste slike tjenester spør om tilgang på mikrofon-opptak etc. Selv om dette ikke nødvendigvis er relevant for tjenesten som du ønsker å benytte.

Også Instagram spør deg som bruker om du vil tillate opptak av lyd gjennom appen, men de går neppe så langt at de lytter til samtalene dine. Selv om temaet er en så het potet at Mark Zuckerberg selv måtte gå ut og svare på påstanden om slik adferd da kongressen spurte han i en høring. Ryktene om slike opptak har jo florert på nett så lenge.

Sannheten er at Instagram, Facebook og tilsvarende vet så mye om deg gjennom dine aktiviteter på web at de ikke behøver å avlytte samtaler. Dette ville nemlig være et lovbrudd. I stedet bruker de sin Facebook pixel, samt ord fra chatt som du kan ha med dine venner, eller annen skreven korrespondanse til å rette annonser. Det at du aktivt bruker liker knappen er en annen måte for dem å nå, og lese deg. I tillegg har de din demografi og preferanser, og de vet hva du og dine venner liker eller foretrekker, samt hvor du befinner deg når du tagger, eller logger deg inn.

Du kan ved installasjon av de fleste apper begrense muligheten til opptak eller innspilling via appen, men i virkeligheten så finnes det alltid smutthull, og om vi tenker på overvåkning på et generelt grunnlag,, så er det en grunn til at mobiltelefoner aldri er tillat i rommet under sensitive møter. Det er rett å slett for mange muligheter for overvåkning og avlytting med dagens teknologi, og da mener jeg enten det er eieren selv eller en tredjepart som velger å lytte.

Når bedrifter spør oss i Risk Information Group (RIG) om råd på området så spør vi alltid hvor kritisk det er å sikre at informasjon ikke lekker. Er svaret 100% så er løsningen alltid mobilen på gangen. I 2018 kan alle bli avlyttet, men du behøver ikke bli paranoid av den grunn.

Du behøver bare å sette deg inn i de grunnleggende prinsippene som gjelder ved all informasjonsdeling. Om du deler via kanaler som du ikke stoler på, eller deler ved kanaler som kan bli lyttet til da kan du bli avlyttet. Sånn har livet blitt i 2018.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *