Jantelovsfri lørdag, og en hyllest til ukas viktigste dag

Jantelovsfri lørdag
Styrer janteloven hvordan du snakker?
«Og en hyllest til lørdag»

Kjære leser, lørdag ass! Bare det å smake på ordet lørdag gjør meg glad. Lørdag er den deilige dagen som alltid skal tilbringes med de man er glad i. Dagen som er tilegnet ingenting annet enn å ta vare på de nærmeste, og fikse alt som ikke kan fikses når kalenderen er stablet med gjøremål som en kinesisk mur rundt de egentlige ønskene og drømmene som vi egentlig skulle ha brukt mer tid på. Lørdag betyr lang tur ute i det fri. Det betyr lang frokost, og det å surre rundt egen akse uten andre bekymringer enn når og hvor man skal spise. Lørdag betyr at sønnen titter innom, og at vi gjør gutteting som vi gjør best. Lørdag betyr også lørdagskveld som for meg innebærer det å nyte en film, og god mat hjemme eller spise et bedre måltid ute. Lørdag betyr at jeg lar negative kommentarer, og jantelov som kommer som direkte følge av at man stikker hodet ut være nettopp jantelov og ubetydelig fjas være ubetydelig fjas, og nettopp her kan vi stopp opp et sekund.

Noe av det mest destruktive jeg vet om er når folk som av ulike grunner ikke orker eller klarer å oppfylle egne mål og drømmer går til angrep på de som forsøker å følge sine. Når de som heller sitter på rumpa, og kommenterer negativt om alt og alle ikke gjør noe for å skape noe selv. Det er litt for mye slikt i Norge, og tenk om vi heller kunne være flinkere med komplimenter enn å slakte de som får noe til eller skaper noe. Har naboen din fått seg ny bil sier du? Da er han sikkert en flink fyr. Han søsteren din skrevet en bok? Så kult den vil jeg lese. Litt for ofte merker jeg at mange slenger på en «men» når de kunne slengt på en «og». La meg gi deg et eksempel. «Min gode venn John Christian Elden er en god venn, og en fantastisk advokat». Ordet «og» forsterker det positive, og gir meningen en utelukkende positiv klang. Motsatt vei ville de negative blant oss ha sagt «John Christian Elden, er en god venn, men stikker hodet for mye ut». Hva er det med disse «Men» folka. Jeg hører dem over alt «Kjell-Ola, er ganske flott, men har for stor nese», «Kjell-Ola skrev en bra blogg før, men ødela den med å bli for soft». «Kjell-Ola er flink, men burde ha fokusert på en ting, og ikke gjort blogg eller dårlig TV». Slutt med men! Bli heller positive «og» folk. Folk som løfter opp fremfor å trykke ned, og sånn kunne jeg fortsatt. Jeg har nemlig tenkt til å si i en neste vendig at en av få mennesker jeg kjenner som aldri sier noe negativt om noen er min venn John Christian som jeg nevnte over. Aldri har jeg hørt han si et negativt ord om et individ, og det kunne vi alle lært av.
Moral-preknen for denne gang er over, og jeg avslutter den som seg hør og bør med komplimenter til noen av de som står meg når. Kjære forretningspartner Preben, jeg kunne ikke klart meg uten deg – du er en av de flinkeste jeg kjenner. Salvador Baille, jeg beundrer ditt kontinuerlige pågangsmot og din dedikasjon for innovasjon. Peter Adolfson, du er en helvetes bra coach, John Christian, du er en fantastisk venn som jeg er stolt over å tilbringe tid med mellom slagene. Listen kunne fortsatt men vi stopper her. Løft folk opp, og de vil skyve deg høyere. Skyv folk ned og før eller siden så slår det tilbake.
God jantelovfri lørdag.
Ta vare på hverandre godtfolk – det kan være kaldt der ute.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *