Før identiteten din er sporløst borte

Kjære leser,

Nå har jeg lyst til å dele med dere at de neste ukene er det vi kaller for høysesong når det kommer til ID-svindel her til lands, og siden vi først begynte å sjekke ID-dokumenter for ekthet på min arbeidsplass på vegne av bankene i Norge for noen år tilbake så har antall årlige kontroller nå steget hos oss til nærmere 725.000 per år. Sagt med andre ord så er bankene stadig flinkere til å kontrollere om et ID-dokument er ekte, falsk eller manipulert. Smutthullet nå er såkalte «look-alikes» og i praksis innebærer dette at ID-dokumenter misbrukes av folk som er tilnærmet lik, eller kan minne om deg. Der trykker skoen og det vil den fortsette å gjøre en stund.

Grunnen er at teknologien som tar ansiktsgjengjennelse på et godt nok nivå til å gjøre nytten er forholdsvis dyr og de billigere alternativene gir intet mer enn falsk trygghet. Likevel godtfolk, så skal jeg ikke kjede dere med teknologi og utvikling i dette innlegget. Jeg skal heller si at dere frem mot jul og nyttår skal følge ekstra godt med på konto-utskriftene deres. Dere skal følge ekstra godt med på mailboksen, og hva dere mottar av ting som skal minne om misbruk av deres identitet. I tillegg skal dere sørge for å få på plass ID-svindel forsikring. Det siste er nemlig det viktigste dere kan ha om uhellet skjer, og det koster ikke mange kronene å få på plass.

Om du frykter at du har blitt ID-svindlet så må du huske og politianmelde. Flere av dere skriver at dere ikke gidder dette, fordi saken bare blir henlagt men om ikke annet så er henleggelsen viktig for å adressere problemet. Det er også viktig for å vise at Politiet trenger ressurser til slike saker.

Stay safe godtfolk, og nyt onsdagen i trygge omgivelser.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *