Konturene av året ditt, og hamsterhjulet du valgte

Kjære leser, har du funnet formen på ditt 2019 enda? Vel, på min side så er jeg i alle fall i ferd med å se konturene av hva året skal gi, og hva det innebærer. Det i seg selv er en start, og midt mellom alle de daglige gjøremålene som gjør at man som regel er nede å detaljnivå i alt mulig rart, så evner jeg fortsatt å beholde litt av fugleperspektivet som jeg har igjen fra ferien. Jeg evner fortsatt å se de store linjene i hva jeg vil med 2019, og hvordan jeg vil at året skal se ut når vi sklir inn i 2020. Det er noe med å klare å holde på fuglepespektivet så lenge som mulig når hverdagene flyr unna mens vi hamrer føttene mot hamsterhjulet, og nærmest holder oss fast i det samme hjulet når farten øker og tiden flyr. For det moderne mennesket er «hamsterhjulet» en nærmest altoppslukende greie, og om du skulle være i tvil om hva jeg mener med uttrykket, så mener jeg din og min streben etter å være flink på jobb. Være en god familiefar, eller mor. Være en god kjæreste. Få tid til trening og venner. Dele minner i sosiale-medier, og finne tid til å ta vare på seg selv. Ta ansvar for egenutvikling og læring mens vi måles opp og ned av omverden som ser hele spetaklet fra utsiden gjennom kanaler som Instagram, Facebook, Blogg og Twitter. Jeg blir sliten bare av å skrive om det. #Likesandshares

Vi moderne mennesker spinner nærmest rundt vår egen akse i søken etter anerkjennelse og suksess i en tid der det å være litt flinkere enn i går, og litt smartere enn i fjor er målet vi alle streber etter. Vi streber etter finere titler, mer velstand og et enklere liv mens vi samtidig pådrar oss flere forpliktelser, mer ansvar enn vi hadde i fjor. Bare vi når toppen så blir alt så mye roligere tenker Ola og Kari Nordmann der han og hun retter på topplua underveis, men som en hver topptur-ekspert vet så blåser det mer på toppen enn noe annet sted. Når du endelig når toppen så lærer du også at det som regel ligger en ny topp bak det som syntes å være toppen over alle topper, og vips er du i hamsterhjulet igjen. Du løper mot en ny topp med konkurrenter i helene og frykt i blikket.
Nei, jeg tok meg selv i det da en bekjent tok tak i meg på trening i dag. «Hvordan rekker du å trene frem sixpacken med alle dine gjøremål» spurte han, og der et sted mellom hans utblesende spørsmål, og mitt morra-tryne så fant jeg svaret i et oppgitt gjesp, og et påfølgende sukk før jeg mumlet ut følgende; «Den forsvant med høststormen» sa jeg og innså samtidig at jeg måtte bli ført år gammel for å ikke overgjøre. Jeg måtte blir førti for å forstå at fine titler er gratis fordi forpliktelsene i en fin tittel ofte er mye jobb, og svette uten at kompensasjon nødvendigvis henger på greip. Det samme er det med veldig mye annet, og nettopp derfor søker jeg opp i mitt halvårlige fugle-perspetiv for å finne ut hvilket av hamsterhjulene jeg skal velge å stoppe innom i 2019. Jeg er nemlig for gammel til å løpe tjuefire sju, og jeg er også gammel nok til å se at jeg må velge mine slag og kamper. Jeg er også så klok av skade at jeg vet hvilke hamsterhjul som ser spennende ut, men som i realiteten vil være en prøvelse uten belønning for vi er mange som løper og alle kan vi ikke vinne. Alle kan ikke få belønning eller medalje heller, og spesielt ikke i disse tider der det er så mange om beinet. Så mange som vil ha suksess og nærmest for enhver pris.
Derfor har jeg også periode sixpack- den kommer når jeg har tid, ork, mot og lyst til å grave den frem.
Nei godtfolk! Jeg tror essensen i denne teksten er at jeg ønsker dere alle en god start på året i hamsterhjulet deres, og da mener jeg enten dere løper skoene av dere for mer penger, finere tittel, for barna i Afrika eller dyrevelferden. Uansett hva du velger å gjøre så vil du i løpet av 2019 måtte gå noen runder med deg selv på hvorfor du begynte å løpe i første omgang, og da kan det være greit å huske på grunnen til at du startet, og hvordan du så for deg reisen. Grunnen til at du valgte ditt virke eller din drøm å følge. Du gir jo ikke opp underveis for det er du ikke typen til, og før du vet ordet av det så er det både sommer og snart jul igjen.
Godt løp, og husk å puste med magen. Vi sees til sommeren med medalje rundt halsen, og pause-knekk i knerne.
Stay safe godtfolk, og ta vare på hverandre. Det kan være kaldt der ute.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *