Utpressing er utpressing uansatt hva det presses med

«Det å betale i en slik utpressingssak er det dummeste man gjør»

Kjære leser, i dag kunne vi lese i flere aviser at  naboer er i sjokk etter at milliardærkona Anne-Elisabeth Hagen (68) trolig er bortført, etter å ha vært borte i nærmere ti uker, og dermed har Norge fått en sak som så langt har vært lite vanlig her til lands men som like fullt er et økende problem i utlandet. Politiet antar at kvinnen er bortført. Det er framsatt krav om løsepenger, ni millioner euro (cirka 85 millioner kroner), som ønskes betalt i kryptovaluta. Politiet har ikke siktet noen i saken. Det hele kan minne om alt annen enn norsk hverdag og mer om en krimroman eller Hollywoodfilm.

Jeg kjenner rent umiddelbart at denne saken minner mye om det vi ser av annen utpressing her til lands, og da gjerne nettbasert sådan. Slike saker har jeg brukt tid på flere av. Denne saken skiller seg ut fra mengden av utpressingssaker i at det er et menneske som er tatt gissel, og dette reflekteres også i summen som utpresseren ber om. Utover dette virker det som saken har mye til felles med sex-tortion, deep-fakes utpressing, og andre former for utpressing som skjer i en tid der slike saker ikke gir nevneverdig risiko for utpresseren, og oppsiden rent økonomisk sett er høy. Om man ser på denne saken som nå topper de fleste nettavisene, så tenker jeg umiddelbart at metoden som her benyttes er metoder som vi tidligere har sett i land nær oss, og da gjerne i form av fenomenet Tiger-kidnapping. I disse tilfellene er det det å betale det samme som å gi utpresseren en velfungerende forretningsmodell, og da har man likevel ingen garanti for at problelemnt løses. Det å betale er også et sett å si at utpressing gir en lønningspose, og slik kan man ikke ha det.

Når et menneske er borte da kan ikke saken havne i bortglemt eller henlagt boksen hos Politiet.

Nei, kjære godtfolk. Denne saken er i all sin hollywoodske utforming tragisk for menneskene involvert, og for oss andre er den en påminnelse om at metoder som vi kjenner fra øst-europeiske utpressingsbander nå kan bli hverdag også her hjemme. Om alt er som det kan synes da for i slike saker så er det umulig å forutsi hva som egentlig har skjedd. I alle fall før alle kortene ligger på bordet.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 kommentar

  1. StakkarsMann

    Mannen hennes bør ihvertfall håpe at hun ikke kommer hjem igjen. Gjør hun det, så kommer han til å bli drept.

    Mannen har 2 milliarder kroner på konto. Kidnapperene krever 90 millioner. 11 uker senere så har han fortsatt ikke betalt. Det eneste riktige å gjøre i en slik situasjon, er å betale så fort som mulig. Også bruker man noen av sine mange ressurers til å finne kidnapperene etter at gisselet er trygt hjemme igjen. Først gjør man det man må for å få gisselet frigjort, også går man på jakt etterpå.

    Ektemannen er ihvertfall død hvis hun dukker opp nå. Hvis han har flaks, så blir han bare skilt og mister alt han har i skilsmissen. Han har gjort absolutt alt feil, han lot sin kone være kidnappet i 11 uker, når han kunne ha betalt og fått henne hjem etter fire timer.