I dag ble vi forsøkt CEO-svindlet

Du lurer ikke en luring! – hvordan det gikk med svindelen får du her
«I dag ble Risk Information Group forsøkt CEO svindlet»

Kjære leser i dag fikk min kollega Stein Bemer en e-mail som kunne synes å være fra meg, men det var den ikke. E-mailen som kom fra «Kjell-Ola Kleiven» var skrevet på engelsk og i mailen ble Stein bedt om å oppgi saldo på bank-kontoen til vårt svenske datterselskap. Bare så det er sagt. Stein har tidligere jobbet mye i Sverige for oss i RIG, men han er for tiden mer aktiv innen vår danske enn svenske virksomhet. Da han mottok mailen hørte jeg han humre på nabokontoret. Stein sitter nemlig på kontoret ved siden av meg, og han er en smart fyr. Sagt med andre ord så tok det ikke mange minuttene før Stein og jeg hadde utformet et svar til svindleren som brukte et oppkjøp som unnskyldning for at Stein skulle sende den frekke e-maileren sitt eget mobilnummer samt saldoen vår, og en sikker e-mail adresse. Stein sendte han forespurt informasjon men byttet ut sitt mobilnummer med mitt, og slik hadde det seg da at jeg noen minutter senere satt i telefonsamtale med svindleren som forsøkte å overbevise meg om at han på oppdrag for Kjell-Ola Kleiven skulle innhente informasjon om selskapets økonomi. Grunnen var at han skulle gjennomføre et oppkjøp på vegne av Kjell-Ola Kleiven. Et oppkjøp som han ikke kunne fortelle så mye om fordi oppkjøpet av hemmelig, og han var jo bare en advokat. Det han ikke forsto var at mannen han ringte ikke var Stein Bemer, men Kjell-Ola Kleiven, og hans angivelige oppdragsgiver var dermed mannen han snakket med.

I Norgeshistoriens største CEO-svindel så langt fikk de stjålet 500 millioner. 100 av disse er fortsatt på avveie, hos oss gikk det heldigvis bedre.

Hele øvelsen på telefonen endte med at svindleren gav opp og la på i dag uten at han fikk noen saldo, men litt fikk vi i alle fall ut av det. Vi vet at de misbruker et belgisk advokatkontor, og deres navn. Vi vet at de ringer fra et belgisk nummer og mye tyder på at domenenavnet deres eies fra et hollandsk selskap. Trolig bare en front men dog. For å få litt mer gøy og spenning ut av dette så blir det neste å IP logge dem, så vil tiden vise om Svindeljeger Kleiven får bedre napp, enn CEO svindleren fikk.
Du lurer ikke en luring.
5 Tips om du mistenker at du er i ferd med å bli CEO-svindlet:
1. Kontakt selv personen som skal stå bak forespørselen om info, eller penger. Den ekte CEOén
2. Sjekk e-mail kontoen som mailen skal komme fra. I dagens forsøk kom mailen fra et merkelig domene
3. Oppgi aldri informasjon som kan brukes til å tappe konto eller lignende
4.Ikke klikk  på bilder eller linker da det kan ligge koder etc bak
5. Sørg for å varsle overordnede og kollegaer om forsøket samt kontakt politiet.
Tips til svindlere;
Skal du svindle så bør du i alle fall Google den du svindler:) #Svindeljegerne
Den første dialogen svindleren tok med oss får dere her;

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *