Svindeltrender og trøbbel i tårnet

Kjære leser, denne uken har jeg virkelig kommet godt i gang med nye gjøremål og da handler det egentlig om noe så enkelt som å skulle teste elektronikk for Elkjøp. I tillegg  har jeg fått jobbe med litt svindel, og anti-hvitvasking for bankene, og der bank-verden møter stadig mer slu og utspekulerte kjeltringer så finner jeg glede i å levere både forsvarsmurer og «street-smartness» i den andre enden. Det handler om å ut-smarte en luring med noen luringtriks i retur.  Snakker om om luringtriks forresten;

For tiden er det ekstremt stor aktivitet i svindelverden og grunnen er ganske enkelt at uvanlig mange går fem på. Veldig mange nordmenn lar seg lure trill rundt, og der man kanskje skulle kunne forvente at politiet tar tak i saken, så er det så komplisert for politiet og så tidkrevende for alle andre enn svindleren at de fleste går skoene av seg på veien for å løse, eller skaffe svindel-midlene tilbake. Når man først har funnet midlene så er ofte veien med tilbakebetaling også ofte så komplisert at ting viser seg umulig, og da har vi ikke engang begynt å snakke om kostnaden ved det å spore opp eller bringe verdiene tilbake.
Når vi nå ser at ulike former for systematisert svindel er i ferd med å øke i både volum og kompleksitet så handler det om at det er så utrolig lønnsomt for svindleren, og der narkotikahandel eller andre former for kriminalitet gjerne gir langvarige straffer og effektive straffe-rutiner så er det tilsvarande enkelt å komme unna med svindel. Ikke minst om du i tillegg til å svindle et offer kan benytte det samme offeret til å flytte pengene ut av landet som muldyr. Det å lure folk både en, to og tre ganger er nemlig en gjenganger i de sakene som vi ser nå, og resultatet blir dermed at mange går fra lurt til rundlurt, og det som verre er. Om de ikke er ille nok ute fra før så kommer da både hvitvasking, og skjuling av straffbart utbytte på toppen av all annen smerte. Flere kriminelle nettverk som tradisjonelt sett har vært kjent for narko satser nå på svindel i store volum, og mens antall svindel tilfeller øker så synker summen det svindles for i enkelttilfeller. Dette gjøres for å fly under radaren, og det er som en god venn sa det så godt for en tid tilbake; «Det er ikke lenger et spørsmål om man blir svindlet i løpet av livet, men mer for hvor mye og i hvor stor grad man evner å rydde opp». Vi har da godt fra en mønster med en kriminell handling til et samfunnsproblem, og da er det hele plutselig et politiker problem. De burde i alle fall se det slik, og de burde ta ansvar.
Alternativet er skremmende.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *