I naiviteten og kampen mot kriminalitet

«Min dag på sørlandet i anti-hvitvaskingens navn – det krever innsats og sloss mot svart økonomi»

Kjære leser, noen ganger har jeg så sinnsykt godt av å komme meg ut av Oslogryta. Jeg har så sinnsykt godt av å se noe annet enn bakgården min, og i dag er en slik dag. Når muligheten til å holde dagens foredrag i Kristiansand først dukket opp, så tenkte jeg meg om både en, to og tre ganger. Kristiansand er liksom en sånn by som du ikke helt vet om du skal fly, kjøre eller toge til men da dagen kom så ble det altså bil ned hit. Bil, og øs pøs regn gjorde sitt til at jeg rett og slett niholdt på rattet hele veien, og i god risikomann ånd så gikk det vel ikke akuratt i ekspressfart. Ekspressfart fikk jeg først da jeg kom til sørlandsbyen for det å løpe i regn det gjør jeg ikke mer enn nødvendig og løpeturen den ville uansett komme. Den kom også.

Når jeg snakker til bank og finansfolk som jeg gjorde i dag, så er det noe som er veldig på hjemmebane for meg, og noe jeg verdsetter men like fullt så er det krevende. Ikke minst fordi disse folka virkelig følger med i timen. At de også er ivrige og kan penger gjør også sitt til at foredraget blir mer effektivt enn mange andre steder. Tid er jo som kjent penger, og når vi snakker om penger. Veldig ofte vil bankfolk snakke om kontanter og i dag var intet unntak. Det å snakke om kontanter og hvitvasking er alltid en klassiker og kanskje spesielt i bank-verden der de kundene som sitter på mye «cash» oppfattes som høy risk. Det kan de også være, men vil du snakke med meg om hvitvasking i 2019? Da handler det nemlig om noe helt annet. Det handler om bruk av muldyr, det handler om cyber-valuta, og det som jeg kaller grå økonomi. De fleste tilfellene av grå økonomi er vanskelig å oppdage fordi svartt og hvitt blandes så godt at det nesten er umulig å oppdage. Grå økonomi krever både kikkert og lupe om den skal spores, og du må gå den i møte eller i sømmene.

Når vi først skal komme slikt i møte så handler det mye om å kjenne kunden sin, og derfor bruker jeg si at en veldig viktig del av kampen står ved den man kaller «kundeetableringsprosessen i banken». Det handler om at man må vite med sikkerhet at kunden er den som han eller hun utgir seg for fra første sekund de kommer inn. Enten det skjer via nett eller filial. I så måte er det gjøre en god første prosess hele nøkkelen og når jeg i dag snakket med bankfolk om bank og kriminalitet så er dette hele nøkkelen. Fremtidens bank sjekker i en og samme prosess om passet, førerkort eller iD-kortet er ekte, falsk eller manipulert. I samme sekund sjekkes det med PEP (politisk eksponerte personer), og mot dommer og kriminelle registre samt sanksjonslister.  På denne måten er de fleste former for risiko avdekket i løpet av sekunder avdekket og det eneste som da gjenstår er en kredittvurdering. 

Om kunden i tillegg har papir-noen kroner i puten med kjent opphav så handler ikke det så mye om risiko. Det handler først av alt og likviditet, og det vil jeg sette på kontoen på pluss, så lenge opphav er kjent. Enig? Penger er penger, og ikke alt i papir er svart – selv om det ofte virker som om bankene ser det slik.

Vi skal aldri glemme at om økonomien, eller banken kollapser så er kontanter det eneste betalingsmidlet vi har som du kan holde i hånde eller putte i lomma. Elektronikk og tredjeparter som skal «passe» på pengene dine er ikke mye verdt om alt kollapser. Bare spør grekerne.

Vel, dette var litt tanker fra et hodde som har jobbet anti-hvitvasking på det blide sørlandet i dag. Alt godt fra meg.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *