Tjuvenes adferd kan knekke koden

«Røde flagg du bør kjenne om du har interesse for svindel»

Kjære leser, har du noen gang lurt på hvordan vi som jobber med anti-svindel, og analyse innen risiko tenker når det kommer til å finne trusler eller de ting som er eller kan bli så galt at det går ikke? Vel, det er ikke en dag uten at vi alle utsetter oss for ulike former for risiko, og da kan det jo være på sin plass med en liten tekst om det hele. La oss starte med luringer og deres adferd. Som den siste utpost i verden som har kunnet bruke geografi som beskyttelse mot luringer har norsk naivitet fått leve lenge i beste velgående, men det er på tide at den får et skudd for baugen. La oss gå praktisk til verks.

Det handler om å forstå motivasjon, disktraksjon samt avvikende adferd og det gjør det ofte enklere å forstå luringens neste trekk. For ikke å snakke om deres mål med å svindle, lure eller bedra. Kanskje er det deg eller din bedrift de er ute etter neste gang!
For en tid tilbake var jeg i dialog med et bilfinansieringsselskap som ikke kunne forstå hvorfor de plutselig opplevde at rekordmange biler ble kjøpt med falske, eller stjålne identiteter. De kunne ikke forstå hvorfor bilene som ble kjøpt forsvant ut av landet. Ikke kunne de forstå hvorfor eller hvordan det hele kunne skje heller, men en analyse av det hele gjorde det ganske så greit å stoppe hele problemet. Først av alt så er det ikke en svindler i verden som liker å bruke egne penger, og dermed så var det første vi så på hvordan bandittene ville finansiere kjøpene. Det var nærmest alltid gjort på samme sett. Antagelsen min om at bilkjøpene til svindlerne var fullfinansiert stemte, og i praksis var betydningen av dette at vi kunne klassifisere kunder med egenkapital til bilkjøp som lavere risiko når det kom til denne formen for svindel. En banditt gidder jo ikke legge inn egne penger i kjøp av en bil når han kan stjele den hele uten. Deretter så vi at veldig mange av tilfellene kunne knyttes til visse ukedager, og mønstre for kjøps gjennomføring. Sagt med andre ord så var det samme dager, tider, og kontaktpunkter som ble benyttet, og disse var i flere av tilfellene så avikende fra normalen for folk flest at det igjen dannet et faresignal. Om vi deretter satte gjennomføringen i sammenheng med finansieringsformen så satt vi med en nærmest 100% sikker modell for å forhindre slike tilfeller for fremtiden. Det handler om bedre kontroll av ID samt å se adferdsmønstre for skurken i sammenheng med kunnskap om normalen som endel av det vi kaller «kjenn din kunde prosessen – KYC». Bedre kontroll på hvem kunden er, eller hvem den utgir seg for å være og avvik er en nøkkel. Her slurver mange.
Om vi skal bruke et annet eksempel som ligner så handler det om varehandel, og da på nett. I et lignende tilfelle så vi at svindlerne i veldig mange tilfeller bruke faktura-kjøp ved gjennomføring av svindelen. Grunnen var at de dermed kom unna med en forenklet registreringsprosess på nettet, og kunne fokusere på å sende varene til ulike mottaker adresser med redusert risiko. I dette tilfellet begynte vi innhenting av bedre kundeinformasjon, og matchet dette mot den adressen på kjøperen som ifølge det offentlige var den riktige adressen. Ganske ofte så vi at skurkene sendte varer til avvikende dresser fra det som var folkeregister registrert, og det er jo naturlig. Om de har stjålet eller misbrukt en identitet så vil de jo ikke sende varen til den rettmessige eieren, eller rettelse den som har betalt;). De vil sende den til å adresse som de har kontroll på. De vil endre adressen ofte, og og de vil variere navn og identitet men metodikken vil trolig være den samme. En annen ting vi fanget opp i det samme tilfellet var at svindlere ofte hadde avvikenede navn på kjøpsnavn og kredittkort navn.  Kortene var jo stjålet.
Når det gjelder overføring av penger så kan man i de fleste tilfeller av svindel ofte se de samme mønstrene over tid, og disse er gjerne godt innarbeidet. Har man et mulldyr eller tre som bidrar til så blir ting langt enklere for banditten, og med mulldyr så kan det like godt være et offer som deg eller meg. Vi snakker altså om risiko for å både bli svindlet og så brukt som verktøy i etterkant. Det skjer stadig flere her til lands.
Svindel skolen er over for i dag. Stay safe godtfolk.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *