Valgene som definerer den du er

«De valgene du tar i dag definerer hvem du er i morgen»

Kjære leser, hvordan går det med deg? På min side har det de siste ukene vært iherdig jobbing med etablering av Risk Information Group (RIG)  i nye land, og på den veien har jeg møtt mye av de samme barrierene som vi møtte da vi startet analyseselskapet her i Norge for nesten ti år siden. Om jeg skal være helt ærlig så finner jeg alle disse utfordringene til den voksende babyen vår RIG-utland ganske så spennende, og selv om det kan være både tøft og krevende så er det noe med å få den genuine grunder-opplevelsen på nytt med litt andre farger, enn det som til slutt ble suksesshistorien RIG Norge. Her hjemme kan vi etterhvert skryte av å ha samtlige norske banker som kunder på våre risiko-analysetjenester, og i tillegg har vi en stor del av det offentlige Norge men det betyr det betyr lite når nye land og territorier skal erobres. Det betyr bare at vi har med oss en god dose selvtillit, og noen kunderelasjoner som krysser landegrenser, men der stopper det. I et nytt land må vi bruke tid på å bearbeide politikere og ramme-givere. Vi må forstå hvem som styrer spillet i markedet, og hvem som vil være kritiske venner i kampen mot «økonomisk kriminalitet» samt terror finansiering i det aktuelle markedet. For oss i RIG vil det å tenke utenfor boksen alltid være en fordel, og der de etablerte går sine veier så går vi våre.

Et godt eksempel på dette er at vi som regel alltid setter egen intuisjon og forståelse av markedet i førersetet når nye satsninger skal gjøres og vi lar aldri etablerte sannheter om ulemper og fordeler eller muligheter og begrensninger stå gjeldende uten at vi har testet dem ut. Det samme kan både du og jeg egentlig ta med oss over på privaten med stor fordel, og det vil uten tvil gi oss en stor oppside. Ganske så ofte opplever jeg at fordommer, og bysnakk, eller folk som uttaler seg om ting basert på røverhistorier blir fasitt for de som ikke selv setter seg inn i ting, og dette gir en falsk trygghet eller versjon av verden enten man befinner seg på jobb eller på privaten. Derfor forsøker vi på RIG alltid å la tallene snakke for seg så kan de som lar annet gjelde få seile sin egen sjø. På privaten er det ikke alltid like lett å underbygge enhver argumentasjon med tall, og ikke gjør det ting like hyggelig heller men som tall-mann så vil jeg alltid ha glede i å kunne bryte ned en god historie i tall. Hva koster det eksempelvis at NAV ikke har kontroll på hvem de utbetaler penger til? Eller hvor mye taper banknæringen som følge av mindre effektive rutiner på risiko, og det de elsker å kalle compliance? Vel, svaret kunne sikkert gi grobunn for gode prosjekter, og slik er det i privatlivet også. Noen raske tall, og gode tanker basert på disse kan ta livet av en rekke halvsannheter eller fordommer som har hindret deg å gå den veien du egentlig føler er riktig, og tar du først livet av disse med logikk så ligger veien helt åpen.
Da er du plutselig fri fra å defineres av egne eller andres begrensninger som holder deg nede av feil grunn, og du står fritt til å erobre verden på ditt eget sett. Det skal jeg ut og gjøre nå. En kaffe, og litt hygge med Maxi på den lokale bistroen er alt som skal til før vi tar et siste bad på brygga, og setter kurs mot sydligere breddegrader. Statistisk sett er jeg alltid til stede og lever mest i nuet når jeg har sønnen. Det forteller tilbrakt tid i sosialemedier.
Grip dagen godtfolk. God påske!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *