Bli med oss ut i norsk underverden

Når kriminelle tar kontakt med deg og vil på TV, så gi dem et mikrofonstativ

Kjære leser,
Hva skjer når mennesker med kriminell bakgrunn tar kontakt med deg, og vil treffe deg for å stå frem på Tv? Hva skjer når du faktisk tar dem på alvor og tar med et kamera for å lage TV serie om, og med de som vanligvis lever på skyggesiden i samfunnet? Vel, det er noe av det Sindre Sandemo og jeg forsøker finne ut i den nye serien vår, og skal jeg være helt ærlig så er det hele noe av det mest spennende jeg noensinne har gjort. Om vi samtidig tar med møter med luringer som på tross av å ha tjent store penger på lurendreieri velger å stå frem etter å ha fått etiske kvaler eller, lignende da skal det godt gjøres og toppe gildet om vi da ikke gjør som seg hør og bør. Hiver oss inn i en bil og reiser land og strand rundt med disse skygge-rytterene som ikke eier etiske eller andre skrupler. Når vi gjør det så er det vel vitende om at mye kan gå galt, og mye kan skje men  slik er det når det skal lages noe som aldri er laget. I alle fall ikke av det jeg har sett.
De siste månedene har vi altså tilbrakt mye tid med hoder som vanligvis ikke slipper sånne som meg eller deg inn i sine liv, og vi har kunnet gjøre det fordi disse menneskene på et eller annet sett også har et behov for å bli sett, eller forklare hvorfor de gjør som de gjør. De har som alle oss andre mye på hjertet, og nå har vi da altså gitt dem et mikrofonstativ, og et publikum. Hvorfor skal vi se på disse folka? Hvorfor slipper du til de som lurer og bedrar oss? Kanskje tenker du noe slik, og jeg er klar til å svare. Vi slipper dem til fordi deres historier er viktige. Fordi først om vi hører hva de har og si, eller lar dem forklare hvorfor de gjør som de gjør så kan vi jobbe for å fange opp svindlere, bedragere, lurendreiere og andre som misbruker vår tillit. Først da kan vi gjøre Norge til et tryggere land, og først da kan vi gi de som faller utenfor et alternativ til kriminnaliteten. Det handler nemlig om å forstå hvorfor det går galt, og hva som motiverer dem til å fortsette.
Da vi startet filming av denne serien så hadde vi mye tanker om hva vi kom til å møte, men virkeligheten er så mye drøyere. Den er så hinsides alt av fantasi, og den er så mørk at jeg til tider har hatt vondt i magen, med påfølgende søvnproblemer i dagesvis etter endt filming. Nei godtfolk, det er noe med å få se de rommene som sjelden vises på norske skjermer med øyne som vi kan dele med dere. Vi kaller det Naive Norge – Hard som betong, og snart kommer de første bildene.
Deres reaksjoner og tanker vil fortelle oss om skyggesiden er spennende også gjennom andres øyne eller om gleden og spenningen som vi har hatt mens vi har rullet gatelangs på kvelds og natterstid treffer også dere. Norsk underverden er nemlig kald, mørk, og dyster men den har også sjarm. Selv om den på film nok kan fremstå «Hard som betong».
Stay tuned.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *