Naken ned gata eller dele ut penger til folk du ikke kjenner?

Når du går naken ned gata, eller deler ut penger til fremmede på gatehjørnet da er det grunn til å tenke seg om.

Kjære leser, har du noengang blitt svindlet? Om svaret er ja så er du ikke alene for nordmenn er faktisk på verdenstoppen i å bli svindlet, og skal vi første dra frem det regnestykket så er vi nordboere med norsk pass nå det folkeslaget i verden som blir svindlet for flest penger i året per hode. Om vi skal se på nordmenns bruk av teknologi så er det ikke tvil om at vi elsker å bruke, eller stole på digitale duppedingser og selv om vi ikke alltid kanskje har kontroll på hva disse digitale eller elektroniske greiene gjør så elsker vi å ta dem i bruk. Vi elsker å bli kjent med nye mennesker på nett også, og for nordmenn som er vant til både store avstander, og  få bukt med norsk sjenerthet gjennom skjermen så er teknologien svaret, men hva skjer om vi tar med oss adferden vår fra nett ut på gata.

Et svindel-offer som jeg snakket med nylig kunne fortelle at hun hadde latt seg lure av en mann til å overføre rundt hundretusen kroner til han etter kun å ha chattet med han en periode på nett. En kompis av meg som elsker vakre jenter, og aldri har klart å få en date i «real-life» har en standard mail der han både introduserer seg selv som et lite kunstverk, og samtidig byr opp til pardans, og mailen som han gjerne sender til et håndfull utvalgte pikehjerter ukentlig fører som regel til så mye mer enn man kanskje skulle tro. Selv om han er verdens mest sjenerte og reserverte fyr i virkeligheten så har han knekt koden på å fremstå som nettets Don Juan på norsk sett. Han gjør det på kav Bergensk.
Om en bekjent som selger drømmer på nettet kan man kort og godt si at han har funnet en skikkelig kioskvelter fordi drømmer på nettet av en eller annen grunn er så mye enklere for Ola og Kari å jakte enn virkelige drømmer, og slik kunne vi egentlig bare fortsatt, men la oss heller stoppe opp og spørre. Hva ville skje om vi gjorde den samme i virkeligheten som vi gjør med en skjerm fremfor oss? Hva ville skje om vi tok med oss adferden fra Facebook, Instagram og andre sosiale-medier ut i virkeligheten?
Vel! Vi ville sett en hel haug med folk rusle ned gata i undertøy. Det gjør de jo på Instagram. Vi ville møtt naboens trute-munn blikk som utstrålte alt annet enn norsk bondevett og vi ville trolig sett mennesker dele ut penger til folk de ikke kjenner. Om de ble spurt hvorfor tilfeldige fikk penger så ville de sikkert forklart at de skulle bli kjærester, bare de ble kjent. Om vi i tillegg henger på folk som står på gatehjørnene og skriker ut sine politiske syn og meninger (spesielt i forhold til invandring). Folk som står med plakater over hodet med bilder av maten de spiste til frokost, eller bruker tilfeldig forbipasserende som psykolog så forstår man at Instagram og Facebook-adefrd egentlig er helt kokko.
Like kokko er det å dele ut penger til folk man ikke kjenner som det er å kaste seg naken ut i gata med blikk for komplimenter, likes og oppmerksomhet av det slaget som egentlig er helt feil, men likevel så skriker vi alle ut i blant og søker den likevel.
Neste gang du vurderer å kaste penger etter noen på nett, så spør deg selv. Ville du gjort det på gata?
Stay safe & ta vare på hverandre!
Noen bilder fra min siste uke følger nedenfor.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *