Du blir ikke en større suksess selv av å baksnakke, tråkke på, eller true andre

Galskap, en truende adferd og livets små rariteter

Det er med skremmeskudd som så my annet. De er ment for å skremme, og nettopp derfor frykter jeg sjelden handlinger etter en real utblåsning av den skremmende typen. Det spiller egentlig ingen rolle hvem utblåsningen kommer fra. Folk som truer er egentlig trøtte saker. Det som er mye verre er stille vann, for stille vann kan aldri vare og vi alle at det alltid kommer en ny bølge. Om jeg skal legge mine opplevelser i livet ut på en rett linje og navigere utifra linjen med fokus på hendelser der jeg har vært offer for en en sint eller forbanna avsender med harme i stemmen, og sinne som et lemmen så har disse sinte folka egentlig aldri klart å gjøre så mye ut av truslene sine. Folk som truer de har det stort sett i kjeften, og med de ordene så har jeg egentlig svart på et spørsmål dere har sendt meg fra flere kanter av landet den siste uken. «Hva gjør man med, og hvordan håndterer man trusler?»

Det å håndtere trusler er egentlig ganske enkelt om man ser motivasjonen bak «trusselen» eller den lovede handlingen, og deretter ser på trusselens sannsynlighet for gjennomføring. Kan det virkelig gjennomføres og harmonerer det med ønsket mål for trueren? 

Nei, godtfolk, trusler skal man egentlig bare ta på alvor om de kommer fra folk som enten er infisert av et av to onder. Sjalusi eller janteloven. Det er trusler med utgangspunkt i sjalusi eller jantelov man skal frykte mest, og grunnen er rett og slett at sjalusi og misunnelse kan gjøre det rareste med mennesker. Jeg vet både fra venner, kollegaer og egen familie at disse to ondene kan skape så mye splid, og trøbbel. Sjalusi og misunnelse krever ingen intelligens eller handlekraft. Det krever bare dumskap og slikt er det mye av i alle deler av samfunnet.

Det samme gjelder folk som ikke har kontroll på egen dumskap, og følger en i sosiale-medier, og selv da jeg fikk trusler på Instagram tidligere i år om både det ene og det andre så handlet det om en kombinasjon av de to. Sjalusi, misunnelse og kanskje til og med en god dose «skrik om oppmerksomhet». At det å bli sett som en «truer» er måten personen ønsket at jeg skulle se den det tviler jeg på men så er det igjen slik at vi ikke kan ta med i regnestykket når personen er infisert av de to følelsene over. At jeg kun er Kjell-Ola fra Instagram. En person som personen ikke kjenner annet enn gjennom bilder burde kanskje ha roet hodet på avsenderen, men ingen rasjonelle tanker kan forklare handlingene til en emosjonell og irrasjonell person. Spesielt ikke om den tror at trusler er veien til å bli sett.

Dere spurte meg sist uke om sinne, og hevnlyst har noen utløpsdato, og da vil jeg gjerne bruke deres eget eksempel. 

Et annet godt eksempel på det hele er en situasjon der et menneske ikke har sett en annen person på mer enn et tiår men samtidig klarer mesterstykket å lire av seg så mye og mange røverhistorier fra fri fantasi til vedkommendes arbeidsgiver at det ikke kan ende i annet enn suppe. En suppe som er kokt på jantelov, misunnelse og forargelse over å ikke ha lyktes i eget liv. Et skrik om hjelp, og kanskje til og med et skrik om behandling. Slike handlinger kan ikke forklares med annet enn sinnssyk i gjerningsøyeblikket for innringeren, og igjen så kan man kanskje si det med følgende setning. En kokko handling sier så mye mer enn ord. Den oser av galskap, og gale folk kommer sjelden med forvarsel.

«Om det er noe vi burde investere mer i her til lands så er et psykiatrisk helse», og det ikke minst for de som kreerer galskap i handling eller heller tyr til å true i levende live, eller på nett enn å få orden på egne handlinger.

Når vi snakker om psykisk helse så har jeg over tid nå tilbrakt mye tid med kriminelle som klager over at psykisk støtte og helse er så mye bedre ivaretatt i fengsel enn på utsiden, og den totale bekreftelsen på at dette er tilfellet er behovet deres for å komme seg på innsiden av murene igjen. For meg er dette selv tegnet på at psykiatrien må mer i fokus for fengselsfugler som slipper ut, og da mener jeg virkelig oppfølging av gjør en forskjell. Det er som kjent mye bedre å skru på en bil som ikke virker enn å kjøre den til den utgjør en fare for seg selv eller andre.

Jeg vet nemlig at flere av de kriminelle vi følger for tiden raskt kan utgjøre en fare både for seg selv og andre, og da kan man jo spørre seg om vi skal fordele skylden etter at det smeller, eller kanskje heller ta tak ved å få behandling på bordet her og nå. Om vi venter vil prisen kun bi en helt annen. Det fikk vi nemlig oppleve da terror for noen år siden ble gjennomført på norsk jord. ABB, aldri igjen!

Stay safe godtfolk og god søndag

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *