Rundlurt i ferien

Kjære leser, er du en av mange som har røket på en ferie-svindler i sommer? Det kan synes som om mange av dere har røket på ulike former for lureri, og da i alle fall om jeg skal ta mailene fra dere i betraktning. Det er nærmest daglig mailer fra dere som beskriver omstendigheter der penger er tapt, og stadig oftere er det teknologi med i bildet. Teknologi, og bruk av lokkemidler som grådighet, empati, eller frykt kan synes effektfullt, og da skal jeg ikke glemme den siste ingrediensen som gjerne brukes også. Det handler selvfølgelig om Facebook, og da gjerne som kommunikasjonskanal fra svindlernes side. Sagt med andre ord så skal du aldri stole på folk, selskaper, organisasjoner eller samlesider som tar kontakt ut av det blå. Henvendelser ut a det blå som krever at du sender penger, sender iD-dokumenter eller utleverer annen informasjon til folk du ikke kjenner, eller via kanaler som ikke er krypterte eller trygge. 

Om noen kom opp til deg på gaten, og spurte om penger til det ene eller det andre så ville du garantert sagt høflig nei. Hvorfor er nett annerledes for mange?

Om du opplever å være i tvil så er det noen enkle triks og tips vi Svindeljegere vet å være oppmerksomme på. Det første er å verifisere kontaktkanal, og dens opprinnelse. Deretter ser vi gjerne på hvilke kommunikasjonsform og midler som brukes for å skape nødvendig tillit for å få deg på limpinnen for vi vet jo alle at går du først på så blir det gjerne en real smell. En svindler i 2019 tar seg god tid med å bygge tillit før den slår til og grunnen er ganske enkelt at du som offer er så ekstremt lønnsom. 

Om du som meg har kommet deg gjennom sommeren uten å bli noen svindeloffer så skal du huske at luringer finnes over alt, og den som garantert går fem på er den som ikke tror at den kan bli lurt. Det inkluderer meg selv. 

Så langt i livet har jeg kun gått på smeller når jeg var uforsiktig fordi jeg trodde at jeg var på helt trygg grunn, og ja jeg har også blitt svindlet. Jeg har leid feriehus som ikke eksisterte og vært dum nok til å betale forskudd. Jeg har leid leiebil som har hatt en helt annen pris enn jeg trodde og jeg har opplevd at luringer klarer å trekke penger av kortet mitt. Viktigst av alt er det imidlertid at man klarer å innse at man er lurt slik at opprydningen kan starte og selv om man er Svindeljeger, eller bare jævlig stolt så er det bedre å innse nederlaget enn å fortsette å la seg lure.

God høst godtfolk, og stay safe!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *