Om gjelda og pengene dine

Kjære leser, har du noen gang reflektert over hva et gjeldsregister egentlig burde inneholde? Vel, det har jeg og når vi nå endelig ser at nasjonen er i ferd med å få på plass registre over nordmenns gjeld så er jeg litt forundret over at de ikke velger å ta med nordmenns sikrede gjeld. Slik at vi får total bildet og den totale gjeldsgraden. Jeg tenker da først og fremst på gjeld der nordmenn har gitt banken pant i bolig, bil eller båt. Grunnen til at jeg mener at et gjeldsregister også burde ha med denne delen er at alternativet er et register som kun består av forbrukslån, og kredittkort. Det holder ikke om bankene skal kunne si noe om nordmenns gjelds og belåningsgrad. Ikke bidrar det til å redusere svindel heller fordi svindlere nå heller gjør ID-svindel gjennom bil-svindel, og annet der lån tilsynelatende er  sikret med pant i et objekt.

En annen side ved det hele er at vi ved oppføring av kredittkort som gjeld ifølge kilder får oppført kredittgrensen vår som gjeld, og for enkelte av oss som sjelden drar kredittkortet kan dette bli totalt misvisende. På privaten har jeg eksempelvis en tre, fire kredittkort og da vil det jo se ut som om jeg har kredit-trammen ganger antall kort i gjeld mens jeg egentlig knapt har brukt det ene. Slikt kan bli trøblete om man eksempelvis skal øke gjeldsgraden på bolig. Det reduserer jo muligheten til å låne mer ved behov. Dermed bør du egentlig slette de kortene du ikke bruker.
En annen side ved dette som man kanskje ikke har tenkt på er de som har kredittkort uten grense. En god advokat venninne av meg lurte veldig på hvordan registeret skulle håndtere hennes kort med ubegrenset kreditt, og svaret skulle jeg gjerne hatt. Blir det da satt uendelige gjeld, eller har hun fortsatt god økonomi? Også på papiret?
Når vi først snakker om risiko, og penger så har jeg lyst til å skrive litt om noe som dere stadig spør om. Dere spør ofte om mitt syn på ulike krypto-valuta, og da skal dere få svar her og nå.
Jeg ville aldri plassert penger i slikt selv, og grunnen er ganske enkelt at risikoen er for stor. Krypto-valuta er ikke regulert av noen nasjonalbank, og ikke vet vi hvordan den vil utvikle seg eller bli kontrollert heller. En annen ulempe er at skurker har lagt sin elsk på de ulike krypto-valutaene, og grunnen er ganske enkelt at dens kompleksitet gjør den perfekt til både svindel og bedrag. I tillegg er den såpass vanskelig å omsette eller konvertere til vanlige penger i gebyrer i form av tredjeparter og såkalte lommebøker at jeg heller ville valgt «hard core cash» ti av ti dager.
Sagt med andre ord så er «penger på bok» fortsatt min favoritt, og da mener jeg uansett om cashen kan virke fristende å bytte ut med valutaer som ifølge reklamen yngler som bare det på nett.
Stay safe godtfolk

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *