Om «Exit», og en god dose skurkestreker

Exit, og en god dose skurkestreker

Kjære leser, er du en av de som har Exit på hjernen om dagen? Vel, om du ikke er det så er det kanskje like greit, men om du har sett serien til NRK og lurer på om den er realistisk, så skal jeg gi deg en god dose innsikt. Ja, den er realistisk, og etter mer enn ti år i området på Tjuvholmen og Aker Brygge, så har jeg sett en god del «Cola-huer», og finans-akrobater som både har profilen og galskapen til herrene i serien. Om disse gutta er representativ for norsk finansverden? Nei på ingen som helst måte men de er mange og de trekkes mot området der jeg bor både på dagtid og kveldstid. De kommer og går i ulike former og farger men de færreste av dem holder seg i spill særlig lenge. Til det er livsstilen for hard.

Når vi først snakker om NRK serien Exit, så er det en viktig del av slike typer som serien ikke berører, og det er hvordan disse gutta klarer å komme seg inn i i andre miljøer som kan gi dem drahjelp og da tenker jeg på alt fra politiker-miljøer, til mer kjendiseri og annet som gjør at problemet som finans-bandittene representerer får ringvirkninger som ingen snakker om. Det hadde vært langt mer spennende om NRK hadde våget berøre denne siden av problemet. Det er nemlig ikke slik at disse gutta lever i en lukket gruppe, eller boble. De drar med seg folk som de har bruk for inn i bobla si, og får på denne måten både ytelser, og fordeler som de aldri skulle hatt. Det kalles korrupsjon, og utpressing og det skjer også i Norge. 

Når det gjelder gutta i seriens «kjøp av damer» så skal du ikke reise så veldig langt før du finner realismen i den siden av serien. I en av de byggene som jeg bodde i tidligere i nabolaget nede ved vannet måtte vi faktisk kaste ut noen som var i ferd med å etablere «horehus» i en av leilighetene, og det i seg selv sier mye om galskapen som råder nede langs vannkanten.

Med det sagt, la oss spinne videre;

De siste dagene har jeg blitt kontaktet av flere der ut som ha røket på svindel-smeller av ulike slag, og da passer det jo å si som jeg alltid sier. Det viktigste dere kan gjøre er å Politi-anmelde, og selv om dere kanskje opplever at det ikke skjer så mye på den fronten så er det den eneste fornuftige veien å gå. Det har seg nemlig slik at selv om de fleste svindelsaker ganske raskt blir henlagt i Norge,  så er det noe med at de uansett havner i politiets statistikker, og dermed så sier de jo noe om løsnings-prosent, og det har i seg selv en verdi.

Det å anmelde gir jo også mange bekker små effekten, og blir det mange nok som ryker på samme svindel så kan det jo hende at insentivene til å gjøre noe for myndighetene blir litt større.

Når det gjelder hjelp fra andre enn politiet så vil jeg fraråde dette. Først av alt så blir dette bare å kaste mer penger etter tapte penger, og sannsynligheten for å få penger tilbake er minimal. Det er heller ikke slik at svar på hvem som står bak gir ro i sjelen. Som regel gir det bare mer hodebry å vite.

Til slutt i dagens innlegg vil jeg følge opp med noen ord om den nye TV-serien som jeg har gjort sammen med Sindre Sandemo. Serien vår som er 100% fra virkeligheten tar for seg skyggesidene i samfunnet, og den byr på en god dose samfunnskritikk. Om noen få dager tar vi med oss serien til Cannes, og med den spenning det innebærer så vil de neste ukene for min del kunne si mye om hvor serien etterhvert popper opp. For Sindre og meg var denne serien viktig å lage fordi vi begge var så klare på hva vi ville se, og da uten å finne det noe sted. Vi ville se «True crime» som ikke var fra vikingetiden. «True crime» som ikke allerede er brukt opp i norske aviser.

Så til slutt vil jeg bare si følgende; Jeg er utrolig takknemlig for at så mange av dere skriver til meg nærmest på daglig basis, og selv om jeg ikke rekker å svare alle, så leser jeg alle meldinger. Det skal dere vite.

Ha en nydelig mandag.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *