Det skjer nå, og det kan koste deg dyrt

Det skjer nå, og det kan koste deg dyrt

Kjære leser, la oss snakke om noe som skjer i disse dager.

Når bankene nå er pålagt å samle inn ID-dokumenter fra flere hundretusen u-legetimerte kunder er utfordringene mange, og reaksjonene har heller ikke latt vente på seg fra forbrukere som må gjøre en innsats. Innsats er de imidlertid ikke alene om å gjøre. Skurkene er på ballen og også svindlere ser nå muligheten til å misbruke tilliten som vi har til banken vår. De gjør det gjennom flere parallelle svindel-kampanjer som går i disse dager.  De enkleste handler rett og slett om å lure deg til å klikke på linker der du blir bedt om å laste opp ID-dokument, eller dele sensitive personopplysninger. Linkene som ikke er annet enn et sett for svindlere å stjele dine data er god butikk for svindlerne som utnytter at mange nå er forberedt på å motta slike mailer.

Når svindlere bruker et moment som de gjør i dette tilfellet så handler det om god innsikt i norske forhold. Det handler om raskt utført handling basert på et spesifikt moment, og det handler om god kunnskap om bankens kunde-kommunikasjon.

Det er også kunnskap som gjør at du ikke går fem på, og litt slik kunnskap vil jeg dele nå. Det finnes ikke en bank i verden som ber deg klikke deg inn på linker for å registrere person/kunde-data uten bruk av bank-id, eller vanlig kunde pålogging. Ikke finnes det en bank i verden som ville ringe opp kunder og spørre om sensitive data heller. Banker gjør ikke slikt. Banker ber deg heller ikke om å sende inn ID-dokumenter til tilfeldig mail-adresser, og det skjer ikke at banken ringer deg opp og leser opp din adresse eller ditt telefonnummer med ønske om mer informasjon om deg i retur. Det kan kanskje virke troverdig i et stressa øyeblikk, men slik skjer ikke i praksis.

Om du får en henvendelse fra banken med link til en påloggings-side så skal du alltid sjekke at linken, og siden er ekte. I disse dager går det en svindel-kampanje der bandittene har speilet bankens nettside, og lurer deg inn på en nettside der de stjeler din påloggingsinfo. Slike aktiviteter har tidligere vært brukt for å stjele dine Facebook passord, eller brukernavn og passord til sosiale medier. Nå brukes de under påskudd at banken trenger ditt ID-dokument. 

Takk for at du leste dette innlegget, og for at du ikke blir endel av svindel statistikken. Det finnes nemlig så mye god læring i det å dele med andre. Det var derfor bloggen min ble til i første omgang.

Ha en flott dag, og ta vare på hverandre. Det kan være kaldt der ute.

Følg meg gjerne på Facebook her for oppdatert informasjon fra mitt univers

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *